top of page

Tanngnissing - Bruxisme

Tanngnissing eller bruxisme er en medisinsk tilstand der en person ubevisst gnir, skjærer eller klemmer tennene sammen. Det kan oppstå både om dagen og om natten, og det kan være forårsaket av forskjellige faktorer som stress, angst, dårlig bittjustering eller søvnforstyrrelser. Langvarig bruxisme kan føre til problemer som tannslitasje, smerter i kjeve og hodepine. Det er viktig å oppsøke en tannlege eller kjeveortoped dersom du mistenker at du lider av bruxisme, da de kan hjelpe deg med å identifisere årsakene og foreslå passende behandlingsmetoder.

Tanngniss behandling Bergen
Hva forårsaker tanngnissing?
  • Stress og angst: Emosjonell eller psykologisk stress kan være en utløsende faktor for bruxisme. Det kan være en måte kroppen reagerer på spenninger eller følelsesmessig ubalanse.

  • Dårlig bittjustering: Problemer med tannstilling eller bittjustering kan bidra til bruxisme. Når tennene ikke passer sammen riktig, kan det oppstå overdreven tannkontakt eller belastning, som kan føre til gnissing eller skjæring av tenner.

  • Søvnforstyrrelser: Bruxisme er ofte assosiert med søvnforstyrrelser som søvnapné eller snorking. Uregelmessige pustemønstre eller luftveishindringer kan utløse reaksjoner i kjevemuskulaturen.

  • Livsstilsfaktorer: Alkoholforbruk, røyking, bruk av visse medisiner eller rusmidler kan også øke risikoen for bruxisme.

Diagnostisering?

Diagnosen bruxisme baseres vanligvis på pasientens symptomer og en grundig vurdering av tennene, kjeven og eventuelle skader i munnområdet. Våre leger på Best Beauty Klinikk kan også be om utfyllende informasjon, for eksempel om pasientens søvnmønstre og eventuelle stressfaktorer som kan påvirke bruxisme. I noen tilfeller kan det være nødvendig med ytterligere undersøkelser, som røntgenbilder eller søvnanalyser, for å utelukke andre mulige årsaker til symptomene.

Behandling

Behandlingen for bruxisme kan variere avhengig av årsaken og alvorlighetsgraden av tilstanden. Her er noen vanlige behandlingsmetoder:

  • Biteplate eller bittskinne: En vanlig tilnærming er å bruke en spesiallaget biteplate eller bittskinne som pasienten bruker om natten. Denne beskytter tennene mot skade ved å fordele trykket jevnt og redusere gnissingen.

  • Stresshåndtering: Hvis bruxisme er forårsaket av stress eller angst, kan det være nyttig å lære avspenningsteknikker, mindfulness eller søvnforbedrende metoder for å redusere spenninger i kjevemusklene.

  • Medikamentell behandling: I noen tilfeller kan legen forskrive muskelavslappende midler eller lavdose-antidepressiva for å redusere bruxismens intensitet og hyppighet.

  • Tannjustering: Hvis bruxisme skyldes en feiljustering av tennene, kan tannregulering eller andre tannjusteringsmetoder være nødvendig for å korrigere bittet.

  • Livsstilsendringer: Å unngå stimulerende midler som koffein og alkohol før sengetid, samt å opprettholde sunne søvnvaner, kan bidra til å redusere bruxisme.

  • Dersom pasienten har tannproblemer forårsaket tanngnissing kan det være viktig å oppsøke en tannlege eller kjeveortoped for en grundig vurdering og en tilpasset behandlingsplan basert på individuelle behov.

Best Beauty Klinikk behandling

Våre leger på Best Beauty Klinikk bruker neurotoxin som en behandlingsmetode for bruxisme, selv om det anses som en off-label bruk av legemidlet. legemiddlet fungerer ved å blokkere frigjøringen av en nevrotransmitter kalt acetylkolin, som er involvert i muskelkontraksjoner. Når injisert i kjevemusklene (messeter muskel), kan medikamentet midlertidig redusere muskelaktiviteten og dermed redusere intensiteten av tanngnissing og tannkniping.

Effekten av neurotoksin injeksjoner varer vanligvis i flere måneder, hvoretter behandlingen kan gjentas etter behov. Det er viktig å merke seg at neurotoksin behandling for bruxisme kun adresserer symptomene og ikke nødvendigvis årsaken til tilstanden. Det er derfor viktig å konsultere en av våre leger på forhånd som kan vurdere om behandlingen er en passende behandlingsmetode for deg og å gi deg riktig veiledning.

Bestill din time i dag!

kornete tekstur

Sikkerhet

Din sikkerhet er våres første prioritet. For å minimere komplikasjoner har vi en ekstensiv viten om anatomi og kjenner hver enkelt nerve og blodkar i ansiktet.

Kvalitet

Best Beauty Klinikk bruker utelukkende produkter med høy kvalitet og høy sikkerhetsprofil.

Etikk

Tillit og medisinske etikk er grunnsteinen i alle våre tjenester. Vi ønsker at du føler trygg hos oss. 

bottom of page